Π.Α.Σ. ΜΙΝΩΑΣ

Ο Παλαιστικός Αρσιβαριστικός σύλλογος «Μίνωας» είναι ένα σωματείο με ιστορία 16 ετών στο Ηράκλειο. Ιδρυτής του είναι ο προπονητής του κ. Χριστόφορος Δημήτριος ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές της Πάλης στην Ελλάδα και ιδρυτής της Πάλης στην Κρήτη. Ο σύλλογος μας διοργανώνει στο Παγκρήτιο στάδιο με την συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου, τμήματα εκμάθησης Ελληνορωμαϊκής Πάλης & Άρσης Βαρών, εισαγωγή στην πειθαρχεία, στον σεβασμό, στην αντοχή και στην ενδυνάμωση σώματος και μυαλού με τη άσκηση πάνω στο αρχαιότερα αθλήματα του κόσμου.

Η Ελληνορωμαϊκή Πάλη, χωρίς χτυπήματα και με απόλυτο σεβασμό στον άνθρωπο, είναι ένα άθλημα το οποίο χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες για να γυμνάζουν σώμα και πνεύμα και διδασκόταν από την παιδική ηλικία ως απαραίτητο εφόδιο για την επιβίωση και την ορθή νοητική ανάπτυξη των μικρών παιδιών. Τα παιδιά από μικρή ηλικία έφευγαν από το σπίτι και έμεναν στο γυμναστήριο όπου οι προπονητές «Παιδοτρίβες» αναλάμβαναν την εκπαίδευση των παιδιών σωματικά όσο και πνευματικά. Η χρήση της στους Ενήλικους ήταν εξίσου απαραίτητη καθώς ήταν χρήσιμη στην τήρηση της ισορροπίας σώματος και πνεύματος στα πλαίσια του ρητού «Νους υγιείς εν σώματι υγιή».

Η Άρση Βαρών ήταν επίσης χρήσιμη στους προγόνους μας καθώς ενδυνάμωνε και βοηθούσε στην σωστή μυϊκή ανάπτυξη του σώματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αναφορά στους αγώνες που διοργάνωναν στους οποίους συμμετείχαν ακόμα και μικρά παιδιά, σηκώνοντας στρογγυλές πέτρες διαφορετικών βαρών που χρησιμοποιούνταν ανάλογα την ηλικία. Η αθλητές της άρσης βαρών ήταν πολύ γνωστοί στις περιοχές όπου έμεναν και πολλούς από αυτούς τους παρομοίαζαν με τον ίδιο τον Ηρακλή.

Τα αθλήματα μας στα όποια βασίζεται όλη η κουλτούρα του Ελληνικού λαού παρέχουν πειθαρχεία, σεβασμό, θάρρος, αντοχή, τιμή και ήθος. Μια από της βασικές διδαχές μας είναι η ταπεινότητα μετά από την νίκη και η αποδοχή της ήττας από τον συναθλητή μας.

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΗΣ


Για να γίνεις αθλητής της πάλης πρέπει να το λέει η καρδιά σου. Όλα τα αθλήματα έχουν την αξία τους, όμως η πάλη δεν συγκρίνεται με τα άλλα αθλήματα. Δεν είναι τυχαίο που οι αρχαίοι Έλληνες συνδέανε απόλυτα την εκμάθηση της πάλης με την εκμάθηση της φιλοσοφίας. 

          Για να είσαι αθλητής της πάλης πρέπει να μάθεις να πειθαρχείς.  Πρέπει να μάθεις να έχεις υπομονή. Πρέπει να μάθεις να είσαι έντιμος. Πρέπει να μάθεις να είσαι αγωνιστής και να μην τα παρατάς ποτέ. Πρέπει να γνωρίσεις την ήττα και να μην την δέχεσαι ως δεδομένο άλλα ως κάτι που από δω και μπρος θα αλλάξει.  Για να είσαι αθλητής της πάλης  πρέπει να μάθεις  να είσαι φιλος με τους ανθρώπους. Πρέπει να μάθεις να βοηθάς τον αδύναμο. Πρέπει να μάθεις να βοηθάς τον φτωχό. Πρέπει να μάθεις να δίνεις το χέρι σου σε αυτόν που το χρειάζεται. Πρέπει απλά να είσαι άνθρωπος! 
 
         Μην σε σταματά το ότι δεν τα χεις όλα αυτά, γιατί με σκληρή δουλειά θα τα αποκτήσεις. Δεν χρειάζεται σκληρή δουλειά μονό το σώμα αλλά και η ψυχή. Αν το θες, θα μάθεις να είσαι δυνατός. Θα μάθεις να είσαι γρήγορος. Θα μάθεις το σεβασμό και το αθλητικό πνεύμα. Θα μάθεις όμως να είσαι και άνθρωπος. Τίποτα δεν σου χαρίζεται και όλα θέλουν τον αγώνα τους για να γίνουν. 

          Κι όταν περάσουν τα χρόνια και γυρίσεις να κοιτάξεις πίσω σου, θα νιώσεις καλά που κατάφερες να γίνεις δυνατός. Θα νοιώσεις καλά που κατάφερες να γίνεις γρήγορος. Θα νοιώσεις καλά που κατάφερες να γίνεις μαχητής. Πάνω από όλα όμως για έναν λόγο θα γυρίσεις και θα πεις ευχαριστώ στον Δάσκαλο σου. Για το ότι έγινες καλός άνθρωπος! Γιατί στις μέρες που ζούμε, αυτοί που ελέγχουν την ανθρωπότητα δεν θέλουν μαχητές δεν θέλουν δυνατούς μα πάνω από όλα δεν θέλουν καλούς ανθρώπους. 
           Σε αυτή την κοινωνία που έχασε το νόημα της η παλαίστρα είναι ένα από τα τελευταία καταφύγια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου